"Η μηδαμινή πρόληψη στην ψυχική υγεία - Το ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙ που κινδυνεύει", με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας του 2020

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά για την αξία της ψυχικής υγείας, για την έλλειψη πόρων και υπηρεσιών, για κώδωνες που κρούουν τον κίνδυνο, και μάλιστα κάθε χρόνο πιο δυνατά, για τα ποσοστά τόσο των πασχόντων όσο και των ακούσιων νοσηλειών που αυξάνονται, για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και, τελευταίως, και για την πανδημία που επιδείνωσε ή αποκάλυψε την δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα ψυχικής υγείας στη χώρα μας!  Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ακριβώς αυτή!!

Η ομάδα του ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙΟΥ επισημαίνει ότι ακόμα μικρότερο είναι το ποσοστό υπηρεσιών πρόληψης και υποστήριξης των μικρών παιδιών και των οικογενειών τους, γεγονός που ίσχυε ανέκαθεν στην ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν υπάρχει στοιχειώδης σχεδιασμός και συντονισμός μεταξύ των όποιων σχετικών υπηρεσιών, οι οποίες λειτουργούν ανάλογα με το αν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από προγράμματα ΕΣΠΑ, χορηγούς, ιδιώτες ή το κράτος.  Αναρωτιέται κανείς αν βιώνουμε την αποσπασματικότητα σε όλο της το μεγαλείο ή αν πρόκειται για πλήρη υποτίμηση της αναγκαιότητας για τέτοιες δομές και αδιαφορία για την βιωσιμότητά  τους.

Πριν από περίπου 7 χρόνια η ομάδα μας, επαγγελματίες από τον χώρο της ψυχικής υγείας και με εμπειρία στη δουλειά με μικρά παιδιά και τις οικογένειές τους, οραματίστηκε, σχεδίασε και υλοποίησε ένα χώρο πρόληψης στην καρδιά της Πρωτεύουσας και, συγκεκριμένα, στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό, εμπνευσμένο από το Πράσινο Σπίτι του Παρισιού, που δημιουργήθηκε 40 χρόνια πριν και λειτουργεί ακόμα και τώρα. Αντίστοιχοι χώροι λειτουργούν και σε πολλές άλλες  χώρες σε όλο τον κόσμο.  ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙ είναι ανοιχτό στην κοινότητα για κάθε παιδί έως 4 ετών και στους συνοδούς του, ανοιχτό να υποδεχτεί κάθε διαφορετική ανάγκη, να σεβαστεί κάθε αγωνία, φόβο, μα και το ρυθμό μικρών και μεγάλων να κάνουν τα βήματά τους στην κοινωνία και να αλλάξουν όσα δεν τους βοηθάνε να ζουν με χαρά και ελπίδα.  Το ιδιαίτερο αυτού του χώρου είναι πως όλα αυτά γίνονται μέσα από τις σχέσεις μεταξύ των παιδιών, των γονιών τους και των Προσώπων Υποδοχής, με μοίρασμα και αλληλεγγύη. Εκεί υπάρχει η δυνατότητα, αφενός, να μην είναι μοναχικός ο δρόμος τόσο των παιδιών όσο και των συνοδών τους να τα βγάλουν πέρα με την καθημερινότητά τους και, αφετέρου, να χτίζονται βάσεις για την ψυχική τους υγεία με τρόπο φυσικό και ανθρώπινο.

 Η ομάδα του ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙΟΥ  λειτουργεί εθελοντικά, για όσο χρόνο αντέξει. Ο Δήμος της Αθήνας παραχώρησε το κτίριο και καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα ηλεκτρισμού και νερού από το τέλος του 2015, ενώ οι υπόλοιπες ανάγκες του χώρου καλύπτονται από τις δωρεές των επισκεπτών και φίλων, τις συνδρομές των μελών του Σωματείου και τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για αυτό τον σκοπό. Το επίσημο συμβόλαιο παραχώρησης έχει λήξει από τον Ιούλιο του 2020, χωρίς ακόμα να έχει υπάρξει συνάντηση ή ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή για την ανανέωσή του.

Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η λειτουργία του ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙΟΥ, ως σημάδι εκτίμησης της προσφοράς του στην κοινότητα για όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους, που έρχονται από όλες τις μεριές της Αττικής για να περάσουν στο μοναδικό αυτό χώρο λίγες πρωινές ή απογευματινές ώρες. Η  προσπάθεια να βρεθούν οι πόροι για τη συνέχιση της σημαντικής αυτής δράσης απευθύνεται και προς χορηγούς και προγράμματα, αλλά, κατά βάση, σημαντικό είναι ο Δήμος και το Κράτος να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζουμε, λοιπόν, πρωτοβουλίες σαν το ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙ να μπορούν να ενταχθούν στις  προτεραιότητές τους και, επομένως, να φροντίσουν να εξασφαλιστεί  άμεσα η συνέχεια της λειτουργίας τους. Η έννοια της πρόληψης είναι ζωτικής σημασίας και το μικρό, αλλά σημαντικό μας παράδειγμα οφείλει να υποστηριχτεί σθεναρά και από τους δύο!!

Η ομάδα του ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙΟΥ  θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, το λόγο της και τις πράξεις της για να συνεχίσει να υπάρχει αυτός ο χώρος, που τόσος κόσμος τον έχει αγκαλιάσει, και για να αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης και του «ΜΑΖΙ».  Ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση ως μέτρο προστασίας για την υγεία αποτελεί ίσως και τον σοβαρότερο κίνδυνο για την ψυχική υγεία.

http://www.tomegalomasspiti.gr/